Slepice na paprice (bez mouky)
Klasika, která v chladných dnech zahřeje. Při přípravě tohoto pokrmu nám navíc zbyde silný slepičí vývar, který podle našich babiček pomáhá v boji proti "nemocem zimy".
Suroviny
Na vývar:
- slepice
- kořenová zelenina - 2 až 3 mrkve, petržel, 1/4 celeru
- cibule
- česnek
- koření do polévky - bobkový list, pepř, Superveget Classic
Na omáčku:
- 50 g másla
- nadrobno nakrájená cibule
- 2 lžíce sladké papriky (koření)
- 300 ml vývaru
- 150 ml smetany
- na dochucení sůl, pepř, citron
Postup
Nejprve si připravíme vývar. Očištěnou slepicic vložíme do většího hrnce, přidáme kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli a česnek, koření do polévky, Superveget a zalejeme vodou. Přivedeme k varu, poté plamen zmírníme a vaříme zhruba hodinu a půl. Maso by se po uvaření mělo rozpadat.
Po vychladnutí vyjmeme slepici, sundáme kůži, odstraníme kosti a nakrájíme na kostky.
Můžeme začít s přípravou omáčky. Na oleji ve větší pánvi osmáhneme cibuli. Až bude cibule zlátnout, posypeme paprikou, přidáme máslo a mícháme. Po chvilce přidáme kořenovou zeleninu a zalejeme vývarem. Necháme chvíli povařit a rozmixujeme. Poté do omáčky přimícháme smetanu, vložíme maso a opět chvíli povaříme.
Nakonec dle chuti dokořeníme - osolíme, opepříme, zakápneme citronem případně přidáme trochu cukru.
Přejeme dobrou chuť!