Slepice na paprice (bez mouky)

19.10.2020

Klasika, která v chladných dnech zahřeje. Při přípravě tohoto pokrmu nám navíc zbyde  silný slepičí vývar, který podle našich babiček pomáhá v boji proti "nemocem zimy".

Suroviny

Na vývar:

  • slepice
  • kořenová zelenina - 2 až 3 mrkve, petržel, 1/4 celeru
  • cibule
  • česnek
  • koření do polévky - bobkový list, pepř, Superveget Classic

Na omáčku:

  • 50 g másla
  • nadrobno nakrájená cibule
  • 2 lžíce sladké papriky (koření)
  • 300 ml vývaru
  • 150 ml smetany
  • na dochucení sůl, pepř, citron

Postup

Nejprve si připravíme vývar. Očištěnou slepicic vložíme do většího hrnce, přidáme kořenovou zeleninu, oloupanou cibuli a česnek, koření do polévky, Superveget a zalejeme vodou. Přivedeme k varu, poté plamen zmírníme a vaříme zhruba hodinu a půl. Maso by se po uvaření mělo rozpadat.

Po vychladnutí vyjmeme slepici, sundáme kůži, odstraníme kosti a nakrájíme na kostky.

Můžeme začít s přípravou omáčky. Na oleji ve větší pánvi osmáhneme cibuli. Až bude cibule zlátnout, posypeme paprikou, přidáme máslo a mícháme. Po chvilce přidáme kořenovou zeleninu a zalejeme vývarem. Necháme chvíli povařit a rozmixujeme. Poté do omáčky přimícháme smetanu, vložíme maso a opět chvíli povaříme.

Nakonec dle chuti dokořeníme - osolíme, opepříme, zakápneme citronem případně přidáme trochu cukru.

Přejeme dobrou chuť!