Slávky na bílém víně

27.05.2020

Vytvořte si doma léto a vůni dovolené o něco dříve. Slávky už dávno nepatří jen do francouzské kuchyně. Dokonce i u nás se dají sehnat čerstvé a připravit na mnoho způsobů. My jsme zvolili recept na bílém víně.

Suroviny:

  • 1 kg slávek
  • 150 ml bílého vína
  • 1 šalotku
  • máslo
  • petržel
  • citron
  • sůl, pepř

Postup:

Slávky očistíme kartáčkem a protřídíme. V prvním kroku necháváme pouze ty zavřené. Napustíme mísu s ledovou vodou, ve které necháme slávky cca 15 min odležet.

Nakrájíme si šalotku, očistíme a nasekáme petržel.

Ve větším hrnci rozpustíme máslo, zpěníme šalotku a přidáme 3/4 z nasekané petržele.

Poté přisypeme mušle a chvíli mícháme na vysokém ohni. Přilejeme víno, opepříme, osolíme a necháme dusit.

Po 5 minutách přilejeme cca 50 ml horké vody a dále dusíme.

Po 3 minutách odstavíme a znovu slávky přebereme. Tentokrát si necháme pouze slávky otevřené! Zbylé vyhodíme.

V posledním kroku do slávek vmícháme cca 20 g másla, zbylou petržel, zakápneme šťávou z celého citronu a dosolíme dle chuti.