Co se zbytky brambor?
Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i příprava tradičního bramborového salátu. Velmi často se stává, že neodhadneme množství brambor, které uvaříme a pár jich zbyde. Pokud si lámete hlavu, co s nimi, máme pro Vás 5 tipů.
1. Zapékané brambory
Uvařené brambory nakrájejte na plátky, přidejte zeleninu co dům dá - na plátky nakrájenou cuketu, rajčata, mrkev, celer a třeba i mraženou zeleninu. V tomto období míváme domácí uzené, můžeme jej pro zpříjemnění chuti přidat. Zeleninu osolíme, opepříme a nakonec položíme plátky sýru. Přidáme čerstvou petržel a dáme péct na 200 st. na 20 - 30 min. V polovině pečení doporučujeme pro zjemnění zalít smetanou, do které přidáme lžičku Supervegetu.
2. Bramborové placky
Uvařené brambory nastrouhejte, přidejte 1 - 2 vejce, hladkou mouku, česnek, špetku soli (nebo Supervegetu) a majoránku. Směs promíchejte a opečte na pánvi nebo na sucho v troubě.
3. Bramborové šišky s mákem
Nastrouhejte brambory, přidejte k nim vejce, polohrubou mouku a špetku soli. Ze směsi vypracujte nelepivé těsto, ze kterého vytvarujte šišky. Šišky vařte v horké vodě cca 7 minut. Poté šišky zceďte a na ještě horké nasypte mák s cukrem a na závěr nezapomeňte zalít rozpuštěným máslem.
4. Krokety
Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte k nim hrubou mouku, vejce, nastrouhaný sýr a špetku Supervegetu. Z těsta vytvarujte kuličky a smažte v oleji. Tip: pokud se těsto lepí, namáčejte si ruce ve studené vodě.
5. Omeleta
Na pánvi osmáhnete cibuli, na kostičky nakrájené brambory, uzené nebo slaninu. Můžete přidat rajčata azeleninu dle chuti. Do směsi vlejte rozmíchaná a ochucená vejce. Ochutit můžete Supervegetem Natural a Supervegetem do salátů.