Banica - slaný koláč
Opravdová bulharská banica se peče ze speciálního těsta tzv. fila, které je velmi tenké a lístkovité. Klasické listové těsto je o něco hrubší, avšak v točené verzi jím dokážeme originální těsto skvěle nahradit a také ušetřit spoustu času s přípravou. Celková příprava je velmi rychlá a snadná.
![](https://e54dc0f4e1.clvaw-cdnwnd.com/8d6d062201ccc3a9e943a614be61180b/200000136-0d6700d673/Banica_superveget.jpeg?ph=e54dc0f4e1)
Suroviny
- 2 balení rozváleného listového těsta
- 500 g balkánského nebo ovčího sýru
- 3 - 4 lžíce bílého jogurtu
- 3 vejce (2 na náplň, 1 na potření)
- koření na ozdobu
Postup
Nejprve připravte náplň - v misce rozšlehejte vejce, přidejte bílý jogurt, najemno nastrouhaný balkánský sýr a smíchejte.
Připravte si kruhovou formu, ideálně ji vystelte pečícím papírem.
Poté si připravte těsto. Podélně rozmotaná těsta rozdělte na 4 stejné díly. Dohromady budete mít 8 proužků. Každý proužek stejnoměrně potřete směsí. Poté začnete proužky jeden po druhém rolovat a ukládat do formy. Rolujte podobně, jako palačinky a ukládejte od středu. Postupně připravte další rolky a pokračujte ve skládání, dokud formu nezaplníte.
Poté potřete vejcem, posypte oblíbeným kořením a pečte dozlatova na 180°.
Dobrou chuť.