3 tipy, jak připravit dobrý steak

02.06.2020

Milujete ten obrovský a chutný flák masa? Cesta ke šťavnatému hovězímu steaku je jednoduchá. Musí se však dodržel několik základních pravidel. 

  1. Výběr masa
  2. Příprava
  3. Krájení

Výběr masa

Pro ten nejkvalitnější a také nejdražší steak se používá špička svíčkové. Steak z této části masa označujeme Filet Mignon. Má velice jemnou a křehkou strukturu.

Pro přípravu steaků ale slouží i další a vysoce kvalitní části masa. Chcete-li steak měkký a šťavnatý, použijte svíčkovou nebo dobře vyzrálý vysoký roštěnec (Porterhouse, T-Bone steak, Rib Eye). Dále můžete sáhnout po měkkém a prorostlém pupku (Flank Steak) nebo libovějším nízkém roštěnci (NewYour Strip). Výraznější chuť najdete u horní části zadní kýty (Rump Steak), maso je libové, avšak není až tak jemné. Výrazné a prorostlé je mezi kuchaři oblíbené hovězí hrudí (Skirt Steak). Šťavnaté a proto i ideální na gril je střední část plece (Flat Iron).

Vyzrálost masa poznáte podle barvy - čím tmavší, tím vyzrálejší a lepší.

Příprava

Maso krájejte ve vychlazeném stavu, kdy je ztuhlé a usnadní nám tak nakrájení stejnoměrných porcí. 

Abychom steaky opravdu grilovali, jednotlivé kusy pečlivě osušte.

Nasypte si do misky steakové koření Superveget Hovězí steak. Zakápněte maso kvalitním olivovým olejem a koření vmasírujte. Nechte 20 - 30 minut odležet, aby se koření vstřebalo a maso dostalo pokojovou teplotu. 

Připravte si pánev nebo gril. Obojí musí být dobře rozehřáté, nikoliv přepálené. 

Kápněte malou kapku oleje na kousek papírové útěrky a pánev lehce potřete. Gril můžete potřít mastnějším kouskem masa nebo slaninou. 

Steaky opékáme z každé strany 3 minuty (při obrácení nechte vidličku stranou!), poté je vložíme do mírně vyhřáté trouby a necháme další 3 minutky odležet. 

Krájení

Steak nakrájejte proti vláknu a podávejte.